srijeda, 18. ožujka 2015.

ASPIRINPodaci istraživanja pokazuju kako najmanje 20 posto žena starijih od 55 godina svaki dan uzima lijek protiv bolova kako bi umanjilo rizik od bolesti srca. Sada pak sve više dokaza upućuje na to da ta navika, u malim dozama, može imati višestruke pozitivne posljedice za mlađe žene; od sprečavanja više vrsta karcinoma, zaštite mozga pa sve do zdrave trudnoće
Sa svim tim prednostima, uzimanje dnevne doze aspirina čini se kao dobar potez. Možda. Važno je imati na umu kako je aspirin lijek te da sa sobom donosi razne posljedice’, kaže doktor Eric Jacobs iz American Cancer Societyja.
Evo što biste trebali znati prije nego što počnete redovito uzimati aspirin.
Povezanost aspirina i sprečavanja tumora uključuje i karcinom dojke. Jedna nedavna studija pokazala je da aspirin usporava rast i širenje stanica raka te je u pokusu utvrđeno kako uspješno smanjuje karcinom kod miševa. Drugom studijom otkriveno je pak da svakodnevno uzimanje niske doze aspirina kod ograničene skupine žena umanjuje rizik raka i do 30 posto.
Prethodne studije povezale su uzimanje aspirina sa smanjenim rizikom obolijevanja i od drugih oblika karcinoma.
Melanom
U studiji se pokazalo kako redovito uzimanje aspirina kod starijih žena umanjuje rizik od obolijevanja od raka kože, a što je razdoblje uzimanja lijeka duže, to je rizik manji.
Gastrointestinalni karcinom i karcinom debelog crijeva
Istraživanja pokazuju da svakodnevno uzimanje aspirina može smanjiti rizik obolijevanja i za 38 posto.
Karcinom jetre, jajnika i raka glave i vrata
Učestalo uzimanje aspirina pokazalo se povezanim s umanjenim rizikom obolijevanja od ovih vrsta karcinoma.
Doktor Jacobs ta otkrića naziva ‘obećavajućima’, iako upozorava kako su ti podaci prvenstveno stigli od privatnih istraživanja, a ne kliničkih ispitivanja. ‘Sposobnost aspirina da umanji rizik obolijevanja od karcinoma najvjerojatnije leži u njegovoj sposobnosti da zaustavi upalu koja je povezana s rastom stanica karcinoma’, kaže Randall Stafford, profesor medicine na Univerzitetu Stanford. Druga teorija je pak ona da aspirin blokira stvaranje tvari koje čine krvne pločice ljepljivima. ‘Aspirin blokira ‘aktivaciju’ pločastih stanica, koje inače pomažu rastu tumora’, kaže doktor Jacobs.
Mozak i bebe
Znanstvenici su tokom istraživanja ženama davali memorijske i spoznajne testove, a zatim su iste osobe testirali pet godina kasnije. Istraživanja su pokazala kako redovito uzimanje malih doza aspirina omogućuje bolje ostvarivanje rezultata na tim testovima. Prethodna istraživanja pokazala su kako svakodnevno uzimanje aspirina smanjuje obolijevanja od Alzheimerove bolesti za čak 55 posto.
‘Najvjerojatnije aspirin smanjuje upalu u području mozga koje je zaduženo za stvaranje i pamćenje uspomena, ali također može zaustaviti razgradnju proteina koji uzrokuje plak – jedan od simbola Alzheimerove bolesti’, kaže Dharma Singh Khals, predsjednica Udruge za prevenciju i istraživanje Alzheimera.
Znanstvenici također tvrde kako uzimanje male doze aspirina (normalna doza bi bila prejaka), prije i za vrijeme trudnoće, može povećati šanse za začećem te olakšati sam porođaj. Donna Johnson, specijalistica fetalne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Južnoj Karolini, kaže kako svakodnevna mala doza aspirina može umanjiti rizik od preranog porođaja te spriječiti preeklampsiju.
Oprezno s uzimanjem aspirina
Bez obzira na sve prednosti, svakodnevno uzimanje aspirina ima svoje rizike. Čak i male doze u manjoj mjeri povećavaju rizik od krvarenja – od malih posjekotina koje u tome slučaju mogu jače krvariti pa do krvarenja u mozgu. Osim toga, aspirin može neke antidepresive učiniti manje učinkovitima i može pojačati napadaje u astmatičara.
Uz sve rizike, napominju stručnjaci, svakodnevno uzimanje aspirina svakako bi trebalo uzeti u obzir te se posavjetovati s liječnikom, posebice ako u obitelji postoje slučajevi kardiovaskularnih bolesti, raka debelog crijeva ili demencije.

Nema komentara:

Objavi komentar