ponedjeljak, 1. lipnja 2015.

ITALIJA TRAŽI 13 000 SEZONSKIH RADNIKA IZ BOSNE I HERCEGOVINE,SRBIJE i CRNE GORESezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove, poslove u građevinarstvu, rjeđe u ugostiteljstvu. Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 eura po satu.

Državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore koji su zainteresirani za ponudu Italije za sezonske poslove u 2015. će se morati sami obavijestiti o uvjetima. Talijanske vlasti nisu kontaktirale institucije ni agencije za posredovanje pri zapošljavanju u zemljama iz kojih se zainteresirani mogu prijaviti.

Vlada Italije objavila je početkom svibnja poziv za prijavu 13.000 sezonskih radnika iz inozemstva za rad u toj zemlji u 2015. godini, a na popisu 23 zemlje iz kojih se zainteresirani mogu prijaviti su i državljani BiH, Srbije, Crne Gore, prenosi B92.

Sezonske radnike u Italiji uglavnom traže za poljoprivredne poslove (berača voća i povrća), poslove u građevinarstvu, rjeđe u ugostiteljstvu. Zarada se plaća prema satu ili količini ubranog voća, uglavnom od tri do 12 eura po satu, ovisno od poslodavca, lokacije, vrste voća. To su fizički zahtjevni poslovi. U prosjeku se radi minimum 10 sati dnevno, a angažman je u prosjeku oko tri mjeseca.

Ovaj oglas za sezonske poslove objavljen je samo na talijanskom jeziku, na portalu Ministarstva unutarnjih poslova Italije, gdje zainteresirani trebaju popuniti prijavu. To znatno otežava informiranje o poslovima, procedure prijave, provjeru radnih mjesta i uvjeta rada.

Boris Pupić iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH objašnjava kako zemlje EU uglavnom primjenjuju praksu da stranci izvan EU zainteresirani za sezonske poslove u zemljama EU sami sebi pronalaze posao preko oglasa koji objavljuju njihove institucije, burze rada ili poslodavci.

"Oni se rukovode pravilom slobodnog tržišta rada, dok bismo mi za naše državljane provjeravali o kakvim radnim mjestima se radi i pod kojim uvjetima će raditi", rekao je Pupić i dodao kako je jako važno da se poslovi traže preko licenciranih agencija.

Među oglasima na internet portalima pojavljuju se povremeno oglasi pojedinačnih "posrednika" s područja bivše Jugoslavije koji traže "sezonske berače" voća za Italiju, Finsku, Norvešku. Od 13.000 radnih mjesta za sezonce koje talijani traže u ovoj godini, 1.500 je rezervirano za radnike koji kod njih trenutno rade ili su ranije radili.Nema komentara:

Objavi komentar